info@z-trade.hu +36 1 808 9569 (H-P 9:00-16:00)
Kosár
15 000 Ft feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

"Az egész 1969 decemberében kezdődött" - emlékszik vissza Mike Kittredge, a Yankee Candle alapítója.

„Tizenhat éves voltam, és volt egy problémám: már csak néhány nap volt hátra karácsonyig, és semmi pénzem nem volt. Fogalmam sem volt, hogyan adjak ajándékot anyámnak, de aztán támadt egy ötletem. Kiöntöttem a gyerekkori zsírkrétáimat és hozzájuk találtam egy üres tejesdobozt. A zsírkrétákat a tűzhelyen feloldottam egy edényben, kartondobozba öntöttem, és beletettem egy kanócot, amelyet az étkezőnkben lévő gyertyától "kölcsönkértem". Hozzáadtam az étkezői gyertyáról lehullot viaszdarabkákat, és néhány óra múlva az első gyertyám a konyhaasztalunkon csücsült.

Aztán egy szomszédunk jött látogatóba, és csodálkozásomra azonnal megkérdezte, hogy eladhatok -e neki egy gyertyát. A nyereségem egy dollár és 36 cent volt, amivel azonnal a drogériába szaladtam, ahol az egész pénzemet két doboz valódi paraffinra költöttem. Hazaérve készítettem még két tejgyertyát, az egyiket anyukámnak raktam a fa alá, a másikat pedig eladtam. A pénzt ismét viaszba fektettem. Barátaimnak és szomszédaimnak tetszettek az egyszerű gyertyáim, és olyan gyorsan fogytek, amilyen gyorsan a családunk tejet és narancslét ivott…

Négy éven belül a hobbiból üzlet lett. Viasztömbök és kész gyertyák töltötték meg szüleim házának egész garázsát és pincéjét, amikor elfogyott a türelmük. Anyám kérésére a Massachusetts állambeli Holyoke közelében lévő egykori papírgyárba költöztettem a vállalkozásomat. Még egy évig egyedül dolgoztam. Reggel gyertyákat öntöttem, majd öltönyt húztam és elmentem eladni azokat. Ezután befejeztem az estét, és bekészítettem a reggeli adagot.

Végül segítőket is megengedhettem magam mellé, 1982-re a Yankee Candle körülbelül 30 munkást alkalmazott. Elfoglaltuk a papírgyár mindhárom emeletét, és már nem volt lehetőségünk terjeszkedni. Az első emeleti üzlet egész jól működött, de az ügyfelek nehezen találták a papírgyárat a városban. Ideje volt körülnézni a zöldebb területeken… 1983 augusztusában húsz mérföldnyire északra, vidékre, Dél -Deerfieldbe költöztünk. Novemberben megnyílt az új, 600 négyzetméteres vállalati üzlet, a gyár pedig három hónappal később kezdte meg működését. Gyorsan szertefoszlottak a kétségek azzal kapcsolatban, hogy az üzlet vidéken hogyan fog működni de a nyitás napján szó szerint rohanás volt a gyár előtti parkolóban. És minden egy anyának szánt ajándékkal kezdődött… ”

Mike Kittredge 2019. július 24 -én halt meg. Ugyanebben az évben ünnepelte márkája 50. évfordulóját. "Egyedülálló ember volt. Kreatív, látnok és szenvedélyes mindenben, amit tett. Klasszikus példája volt egy beteljesült amerikai álomnak." Így emlékszik egy családi barát. Mika öröksége azonban a Yankee Candle minden lángjában él.

Minden jog fenntartva © YankeeGyertya.hu 2024